Мандарин – насичений корисними вітамінами і один з найулюбленіших цитрусових більшості людей. Це вже неодмінний символ Нового Року в Україні. Сьогодні мандариновий сезон вже можна сміливо вважати відкритим! Про лікувальні властивості плодів знає кожен. У м’якоті мандаринок є вітаміни С, D і К, клітковина та й інші корисні речовини. Але це далеко не вся цінність фрукту. Не менш цікаво можна використовувати і мандаринові шкірки. У шкірці мандаринок містяться: ефірне масло, фітонциди, каротиноїди, вітаміни, антиоксиданти та інші корисні речовини. То ж викидати таку цінну сировину просто нерозумно! Де мандаринові шкірки можуть стати в пригоді – читайте далі.
1. Ліки з шкірок мандарину
Зі шкірок плодів можна приготувити цілющі відвари, втирати їх, або ж настоювати на воді чи спирту. Завдяки багатому складу мінералів та корисних елементів манадриновими шкірками можна лікувати метеоризм, дисбактеріоз, бронхіт, сухий кашель, застуду і грип. А ще можна побороти грибок на нігтяг ніг, зняти втому, нервове напруження і стрес. Корисні шкірки мандарина і при підвищеному артеріальному тиску та серцебитті.
2. Боротьба з шкідниками
Щоб врятувати свій одяг від молі, потрібно лише покласти кілька мандаринових шкірок на полицю шафи. Надокучливі комахи одразу ж зникнуть, а від розкладених в гардеробі шкірок мандарин речі будуть мати приємний та легкий аромат цитрусових.
3. Натуральні десерти
Свіжі шкірки мандаринок можна використовувати для приготування варення і цикатів. Такі ласощі будуть до вподоби не лише дітям, а й дорослим.
4. Косметологічний засіб
Завдяки великому вмісту вітамінів шкірка мандаринок позитивно діє на шкіру обличчя. Аби приготувати скраб потрібно висушені шкірки подрібнити у блендері, залити водою, перемішати до кашоподібного стану. Цей розчин можна наносити на шкіру у вигляді скрабу. Завдяки цьому, на шкірі не буде пігментних плям, вона не буде пересушувати і лущитися. А ще такий косметичний засіб стане в пригоді тим, у кого єпроблеми з вуграми.
5. На захисті кімнатних рослин
Настоєм на мандаринових шкірках “підгодовують” домашні рослини, оприскують їх від павутинного кліща. А тим у кого є коти, які люблять гризти кімнатні рослини рекомендують “оздоблювати” вазони мандариновими шкірочками.
6. Ориґінальний підсвічник та поробки
З шкірки мандаринок можна зробити чудові прикраси для інтер’єру, які подарують святковий настрій. Головне фантазія і бажання творити.
7. Мандариновий чай
Висушену і подріблену цедру просто додайте у ваш чай. Цей напій стане не тільки смачним, а й корисним для здоров’я. Заварювати чай можна не лише з сушених шкірок, а й із свіжих. Це зробить ваш напій вітамінним та неймовірно ароматним.
8. Ароматний декор
Аби зробити зі шкірок мандаринок декор можна використати звичайний кухонний ніж або формочки для вирізання тіста. Уже готові запашні фігурки можна з’єднати у гірлянди, намиста чи підвіски та оздобити ними будинок до свята. А ось з акуратної по колу зрізаної шкірки мандарина створюють справжні троянди або інші квіти. Висушені ж шкірки покривають лаком чи фарбою та роблять з них об’ємні картини.
9. Цитрусовий освіжувач повітря
Мандаринові шкірочки стануть у пригоді аби наповнити кімнату ароматом свята. Запах цього плоду додає бадьрості та хорошого настрою. Зробити ж такий натуральний освіжувач вкрай просто. Варто лише заповнити скляні вазочки шкірками мандарину і розставити їх у кімнаті.
10. Спеція та приправа
Висушені та подрібнені шкірки мандарини незамінні на кухні. Лише 2-3 ложечки такої натуральної мандаринвоої приправи додадуть приємний смак і незабутній аромат вашій випічці. Також сушені та подрібнені шкірки можна використовувати для приготування м’яса. Це надасть страві особливу ароматну нотку.
11. Мандаринки на розпал
Висушені шкірки мандаринок добре горять. То ж за потреби аби розпалити пічку чи камін можна використати саме їх.
12. Святковий напій
На основі мандаринових шкірок можна зробити смачну настоянку. Горілка та спирт із таким натуральним додатком за кілька тижнів мають приємний аромат і цікавий смак.
Енергетична цінність шкірки мандаринки складає 52 кКал на 100 г продукту.
Кліматичні умови в місцях вирощування мандаринів допомагають накопичувати плодам корисні речовини, які потрібні для правильного функціонування людського організму. Регулярне споживання мандарин сприяє балансу корисних речовин в організмі.
Корисними мандаринові шкірки роблять такі складники:
аскорбінка (бореться з вільними радикалами, зміцнює імунітет, нервову систему);
ефірне масло (знімає втому, допомагає при стресах, продуктивно в косметології);
рутин (підтримує еластичність судинних стінок);
бета-каротин (відноситься до найсильніших антиоксидантів, активізує роботу імунної системи);
гесперидин (біофлавонід бореться з вірусами, перешкоджає розвитку запалення, знижує алергію);
нобілетін (флавоноїди оберігає від діабету 2 типу, новоутворень, болючою повноти);
калій (приводить в норму артеріальний тиск, перетворює глюкозу в глікоген);
пектинові речовини (беруть участь у метаболізмі).
Проте варто знати про переваги і пам’ятати про ризики!
Важливо знати, чим корисна шкірка мандарина, щоб не нашкодити організму.
При споживанні проявляються корисні властивості шкірок мандарина: гальмується запальний процес; знищуються мікроорганізми; підвищується стійкість до хвороб;
нормалізується травлення; скорочуться вміст холестерину; відновлюють шкірки мандарина тонус організму; коригують настрій; змінюють стан волосся, шкірного покриву; стимулюють роботу печінки; знижують в крові цукор; розщеплюють жирові відкладення; ліквідують зубний наліт; стабілізують гормональний фон.
Мандаринова шкірка здатна заподіяти шкоду. Вона причина алергії у деяких людей, навіть викликає анафілактичний шок. Головну загрозу несуть препарати, якими проводять обробку шкірки мандаринів, щоб продовжити термін придатності продукту і вдосконалювати товарний вигляд. Шкідливі речовини породжують симптоми інтоксикації.